Vind persoonlijke ontwikkeling niet alleen belangrijk, investeer!

Om de kans op een (nieuwe) opdracht en je waarde bij een opdrachtgever te vergroten, moet je genoeg kennis in huis hebben. Alleen al om bij te blijven en niet bij de concurrentie achterop te raken. Wat kun je doen om de sluipmoordenaar ‘verwaarlozing van kennisontwikkeling’ voorgoed weg te jagen?

Het belang van continue kennisontwikkeling neemt toe. Ook in de politiek staat steeds vaker ‘een leven lang leren’ op de agenda. We leven en werken langer en professionals voeren niet hun hele werkzame leven dezelfde rol uit. Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat ondernemers die investeren in hun persoonlijke ontwikkeling succesvoller zijn dan diegene die dat niet doen.

Valkuilen

Mensen die in een dienstverband werken worden veelal gefaciliteerd door hun werkgever om zichzelf te blijven ontwikkelen. Zp’ers niet, zij moeten dit zelf organiseren, betalen én er is niemand die dit aanjaagt of op de agenda zet. Daarnaast zijn zp’ers vaak te druk met het uitvoeren van hun opdrachten, ze hebben de druk om facturabel te zijn. Het achterliggende risico is dat andere specialisten jou voorbijgaan in de ontwikkeling, dat je minder onderscheidend bent en je minder toegevoegde waarde levert bij jouw opdrachtgever. Met als gevolg dat je uiteindelijk steeds meer moeite zult hebben om een nieuwe opdracht binnen te halen. Een gemiste kans!

Bijblijven in je vakgebied

De ontwikkelingen in jouw vakgebied veranderen in een razend tempo. Wat vandaag nieuw is, is morgen achterhaald. Hoe zorg je als professional dat je bijblijft? Een makkelijke manier om te leren is van je peers. Vraag collega professionals wat zij voor nieuwe ontwikkelingen zien en wat zij daarover misschien al hebben geleerd. Je kunt je kennis ook bijspijkeren door een training of cursus te volgen, klassikaal of online. Maar ook zelfstudies of inhoudelijke webinars bieden een schat aan informatie. En ga natuurlijk aan de slag met wat je hebt geleerd. Je kunt leren wat je wilt, maar als je het niet toepast in jouw opdracht zakt de opgedane kennis snel weer weg.

Vond je dit bericht interessant? Deel het!