Persoonlijke benadering

.NET-framework van Microsoft is ongekend populair onder ontwikkelaars. En waarom niet. Zodra je eenmaal ‘hooked’ bent, zie je meteen de voordelen: programmeren in de taal van je keuze, geen zorgen over memory management en beveiliging en de beschikbaarheid van een groot aantal ‘classes’ waarmee je meteen aan de slag kunt. De populariteit heeft er ook voor gezorgd dat er veel tools beschikbaar zijn, waarmee programmeren voor .NET nog gemakkelijker wordt. Een overzicht van de handigste en meest gebruikte.

We gaan het uiteraard niet over Visual Studio hebben. Dat je deze (bijna altijd) gebruikt voor het schrijven van .NET-programma’s is duidelijk. Veel tools hieronder zijn dan ook extensies voor VS. Maar sommige zijn ook stand-alone.

ReSharper

Deze extensie voor VS geeft je automatische code-analyse in de meestgebruikte programmeertalen voor .NET. Niet alleen voor C#, maar ook voor VB.NET, ASP.NET, JavaScript, CSS, HTML en XML. ReSharper geeft je een waarschuwing wanneer er iets niet klopt tijdens het schrijven van je programma, én biedt ook de mogelijke oplossingen (‘quick-fixes’). Interessant is ook de functies voor code-refactoring, wanneer je eindelijk eens toekomt aan het opruimen van je code.

.NET Reflector

Heb je weleens een project ‘geërfd’ van een collega die het niet zo nauw nam met de documentatie? Dan is .NET Reflector je vriend. Deze extensie kan .NET-code automatisch analyseren en geeft je er goed leesbare code voor terug. Mar misschien nog wel handiger is het om assemblies van derden te decompileren (naar C#, VB.NET of IL) zodat je ziet hoe deze werken en welke API’s ze ter beschikking stellen. Oh ja, en niet te vergeten: het zorgt ook voor het debuggen van jouw eigen code.

LINQPad

Wanneer je vaak gebruik maakt van LINQ voor het verkrijgen van gegevens uit databases, dan is LINQPad onmisbaar. Uiteraard kun je er bijna elke denkbare databasestructuur mee uitvragen – SQL Server, MySQL, maar ook Oracle en SQL Azure – ook is het een ideale tool om stukjes code te testen. LINQPad is vooral bekend om zijn ‘Dump’. Gooi er code in, en LINQPad maakt er fraai gestructureerde output van, waarbij databasegegevens in tabelvorm worden weergegeven en beelden en bitmaps ook gewoon als beelden en bitmaps worden gerenderd. LINQPad kent een gratis versie, maar wil je er alles uithalen, dan zul je niet om betalen heen kunnen voor een Developer- of Premium-variant. Dan krijg je bijvoorbeeld ook volledige integratie voor NuGet.

Fiddler

Webdevelopers zitten weleens met de handen in het haar wanneer een webpagina niet lijkt te doen wat je hebt geprogrammeerd. Dan is het tijd voor Fiddler. Deze tool onderschept alle verkeer dat via HTTP/S wordt gegenereerd. Het werkt voor alle applicaties: web, mobiel, desktop. Met behulp van de Auto Responder kun je de debug proxy laten functioneren als remote server. Sinds 2020 is er Fiddler Everywhere, dat gebruikt kan worden op Windows, macOS en Linux.

JSON Formatter

JSON-bestanden zijn moeilijk leesbaar, dat is bekend. Gelukkig zijn er JSON Formatters, tools die zulke JavaScript Object Notation-bestanden automatisch formatteren en omzetten in leesbare code, die eenvoudig te debuggen is. JSON Formatters zijn vrijwel altijd open-source, dus het gaat erom de juiste te vinden. Ze werken vrijwel altijd online: gooi een JSON-bestand in een webform en de pagina antwoordt met leesbare code. De populairste is wel JSON Formatter & Validator. De crux zit hem in de laatste toevoeging. Deze tool corrigeert automatisch veelvoorkomende fouten, zoals incorrect geplaatste aanhalingstekens (of ontbrekende).

Dit is maar een greep uit de vele tools die je als .NET-developer kunt gebruiken om je leven te veraangenamen. Er zijn er uiteraard nog veel meer, bijvoorbeeld ELMAH (ASP.NET debugger), NDepend (code analyse en statistieken) en GitHub Desktop (absolute aanrader voor iedereen die met GitHub werkt. De lijst is eindeloos.

Vond je dit bericht interessant? Deel het!