Na de pandemie was het eindelijk weer tijd om een groots evenement in levende lijve bij te wonen. Het Testnet voorjaars event was op 12 mei 2022 op de welbekende locatie in Nieuwegein.

’s Ochtends begon mijn programma met een deelname aan de workshop ‘Een testautomatiseringsstrategie in 6 vragen’ gegeven door Bas Dijkstra.
Hij nam de zaal mee aan de hand van de Kipling Methode (https://projectofhow.com/methods/the-kipling-method/) om de discussie op gang te brengen welke vragen (en antwoorden) relevant zijn tijdens het opstellen van een testautomatiseringsstrategie.
De deelnemers werden geprikkeld om na te denken over knelpunten, en ervaringen uit te wisselen van ieders praktijk. Zoals bij elke methodiek, zijn er verschillende nuances aan te brengen, en is af en toe advocaat van de duivel spelen een leuke manier om de discussie op gang te brengen.

Tijdens de lunchpauze was er, zoals gebruikelijk, gelegenheid om de verschillende stands te bezoeken. Hoewel de aantallen nog niet als van ouds waren, zowel in bezoekers als in aanwezige sponsors, werd de sfeer op de informatiemarkt gaandeweg de dag meer zoals het voor de pandemie was.

De eerste Keynote werd verzorgd door Testnet voorzitter Ruud Teunissen en collega Satish Bettadapur van ASML. Hierin werden het publiek aan de hand genomen hoe een complex multinational bedrijf om gaat met uitdagingen in het vernieuwen van een deployment pipeline, en hoe ASML verschillende technieken samenbrengt.

Het tweede deel van de middag bestond voor mij uit de nieuwe inzichten in de wereld van teststrategie (door Rik Marselis en Wouter Ruigrok). Hierin kwam een korte historie van de definitie van testen aan het licht. En de wetenschap dat de huidige realiteit veelal richting ‘Quality Engineering’ gaat. Na de verschillende befaamde versies van de TMap boeken is het nu tijd voor ‘Quality for DevOps teams’  (https://www.tmap.net/book/quality-devops-teams)

Aan het einde van de middag woonde ik een sessie over de inzichten van een tester in het automatiseren van de voortbrenging bij, van Rachid Ben Allal.
Waarin duidelijk werd dat er meer onder de zon bij het ontwikkelen van een nieuw product is dan alleen techniek en architectuur. De geleerde lessen kwamen vooral uit het meebewegen met de bedrijfscultuur en het zoeken van communicatie tussen Dev en Ops.

Tijdens het diner nam de drukte en daarmee de kans een bekende tegen het lijf te lopen toe.  Voor deze jubileum editie van TestNet werd er geproost en gevierd om minstens ook de komende 25 jaar door te gaan met TestNet, maar dan wel in een  nieuw jasje.

Voor mij eindigde de dag met de Keynote Neuromagic van Victor Mids. Door hier en daar een tipje van de sluier op te lichten en inzicht te geven wat er schuil gaat achter de truc, werd het publiek geprikkeld om niet alleen de schijnwerper maar ook de big-picture in de gaten te houden. Met interactieve experimenten en illusies was het een fantastische ervaring.

Programma:

image.png

Vond je dit bericht interessant? Deel het!