Zit je als tester wel eens schuddehoofdend te kijken naar de zoveelste test die faalt? Wat maken die developers er soms toch een potje van. “Zo moeilijk kan het toch niet zijn”, denk je dan? Nou… Misschien niet, misschien wel. Maar als je het niet zelf probeert, dan kun je er ook niet goed een mening over vormen.

Dus laten we eens kijken hoe moeilijk dat is om een applicatie te schrijven in Java; for, if, class, object, package private, main method, variable, null, final, exceptions, maven, JPA, Swing, lambda’s, … Er komen verschrikkelijk veel vakkreten voorbij en dan hebben we net de oppervlakte geraakt. Kijk, in 5 lessen wordt je geen ontwikkelaar, dat is ook niet het doel, maar misschien kunnen we wel de drempel wat verlagen. Dus we proberen om in die lessen een hele kleine applicatie te schrijven; iets op het scherm invoeren en opslaan in een database. En weer ophalen natuurlijk. En ondertussen maken we uitstapjes bij wat we allemaal nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Er wordt wel van je verwacht dat je met een computer om kunt gaan; Microsoft Windows, dingen downloaden en installeren, in de folder structuur kijken, een permissie aanpassen, dat moet geen probleem zijn. Zodat we de energie kunnen steken in het schrijven van code.

Je krijgt ook kleine opdrachten mee als huiswerk. Geen dagen werk, maar wel dat je je even moet vastbijten in het behandelde, zodat we daarop verder kunnen bouwen. Daarom zijn de lessen ook 1x per twee weken, zodat je de tijd hebt om de opdrachten te maken. Kun je na die lessen een beetje meepraten met het jargon van de Dev’s in DevOps. En misschien, heel misschien, krijg je de smaak wel te pakken…