De wereld verandert snel, en binnen de IT al helemaal! Ontdek de 10 nieuwste technieken anno 2023 in testautomatisering. Welke tooling, welke methoden, welke frameworks? Lees het hier.

Shift-Left- en Shift-Right-testen: Shift-Left-testen omvat het betrekken van testactiviteiten eerder in het ontwikkelingsproces, zoals het integreren van testen in de beginfasen van codering. Shift-Right testing richt zich daarentegen op testen in productieomgevingen en het gebruiken van real-time gebruikersdata voor testdoeleinden.

Intelligente testautomatisering: Intelligente testautomatisering omvat het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) technieken om testautomatisering te verbeteren. Dit omvat het gebruik van ML-algoritmen voor het automatisch genereren van testscripts, op AI gebaseerde testcase-optimalisatie en intelligent beheer van testgegevens.

Continu testen: Continu testen is een integraal onderdeel van DevOps-praktijken, waarbij tests continu worden uitgevoerd gedurende de levenscyclus van softwareontwikkeling. Het zorgt voor snellere feedback over kwaliteit, verkort de time-to-market en verbetert de samenwerking tussen ontwikkelings- en testteams.

Codeloze testautomatisering: Codeloze testautomatiseringstools winnen aan populariteit omdat ze testers met weinig of geen programmeerkennis in staat stellen om geautomatiseerde tests te maken en uit te voeren. Deze tools gebruiken doorgaans een visuele interface, functionaliteit voor slepen en neerzetten en vooraf gebouwde testacties om testautomatisering te vereenvoudigen.

Behaviour-Driven Development (BDD): BDD is een flexibele softwareontwikkelingsbenadering die de nadruk legt op samenwerking tussen ontwikkelaars, testers en zakelijke belanghebbenden. BDD-frameworks zoals Cucumber of SpecFlow vergemakkelijken testautomatisering door de creatie van uitvoerbare specificaties in gewoon Engels mogelijk te maken, waardoor een gemeenschappelijk begrip van vereisten wordt bevorderd.

Robotic Process Automation (RPA): RPA wordt gebruikt voor het automatiseren van repetitieve, op regels gebaseerde taken die doorgaans door mensen worden uitgevoerd. Het gaat om het gebruik van softwarerobots om te communiceren met applicaties en systemen, waarbij menselijke acties worden nagebootst. RPA wordt vaak gebruikt voor het automatiseren van taken zoals gegevensinvoer, het invullen van formulieren en gegevensextractie.

Testautomatisering in de cloud: cloudgebaseerde testautomatisering biedt schaalbaarheid, flexibiliteit en kosteneffectiviteit. Het stelt teams in staat gebruik te maken van de cloudinfrastructuur om parallel tests uit te voeren, toegang te krijgen tot een breed scala aan apparaten en platforms en samen te werken met gedistribueerde teams.

Test Data Management: Effectief beheer van testdata is cruciaal voor succesvolle testautomatisering. Technieken zoals datavirtualisatie, synthetische datageneratie en datamaskering helpen bij het efficiënt creëren en beheren van testdata, waardoor testdekking en gegevensprivacy worden gegarandeerd.

Integratie met DevOps-tools: Testautomatisering is nauw geïntegreerd met DevOps-praktijken, en tools zoals Jenkins, GitLab en Azure DevOps maken naadloze integratie van geautomatiseerde tests binnen de CI/CD-pijplijnen mogelijk. Deze integratie maakt snellere feedback, betere traceerbaarheid en verbeterde samenwerking mogelijk.

Verkennend testen met automatisering: Verkennend testen omvat gelijktijdig leren, testontwerp en testuitvoering. Testers kunnen gebruikmaken van automatiseringstools ter ondersteuning van verkennend testen door acties vast te leggen, testscripts te genereren en gegevensgestuurde inzichten te bieden.