Ja, er zijn momenteel veel tools en frameworks te gebruiken om geautomatiseerd te kunnen testen. Cypress, Playwright, Webdriver IO, Puppeteer, Selenium om er zo maar een paar te noemen. Ieder framework heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en van het ene framework heb je als consultant diepere kennis dan het andere. Maar het is toch mooi om deze tools allemaal als gereedschap in je koffer te hebben zitten en te kunnen gebruiken voor vele specifieke situaties waar op dat moment behoefte aan is. Soms kom je bij een opdrachtgever waar al gewerkt wordt met een bepaalde test setup, in andere gevallen kom je in een green field situatie terecht waar je als consultant zelf een weloverwogen keuze moet maken welk framework je in gaat zetten. Het is echter nooit alleen die ene tool, het is een combinatie van meerdere tools welke allemaal geïntegreerd zorgen voor een juiste implementatie van je QA strategie, denk hierbij bijvoorbeeld aan de integratie van je tools in de verschillende CI/CD pipelines. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je het juiste moet testen.

Bijblijven

Bovenstaande maakt al wel duidelijk dat het als test consultant erg belangrijk is om bij te blijven in ons vakgebied. Doordat de ontwikkelingen zo snel gaan is dat weleens lastig. Als je op een opdracht zit waar met tool x wordt gewerkt is het niet altijd handig om bij te blijven als bijvoorbeeld tool y ineens om de hoek komt kijken. Gelukkig zijn hier ook vele mogelijkheden, zo zijn er veel leuke en interessante conferenties die we kunnen bezoeken. Tevens wordt het specifieke QA aanbod van online learning ook steeds groter en beter. Van collega’s valt vakinhoudelijk ook veel te leren, helemaal als er binnen een organisatie veel aandacht is voor kennisdeling, maar het allerbeste leer je iets nieuws door het in de praktijk daadwerkelijk te doen. Ik vind het daarom ook erg belangrijk dat ik zelf invloed uit kan oefenen op de opdrachten die ik uitvoer als QA consultant. De ene keer kom ik dan in aanraking met bijvoorbeeld Cypress, waardoor ik de kans krijg mezelf daarin te ontwikkelen en de andere keer ligt het zwaartepunt weer ergens anders. Afwisseling genoeg dus!

Dus ja, wat is het toch leuk om als QA consultant verschillende opdrachten te mogen doen bij vele mooie opdrachtgevers met al die mooie tools en frameworks die ons daarbij ondersteunen!

Jeroen Ansink
Testconsultant