We zijn inmiddels ruim in het tweede kwartaal van 2021 aanbeland. De tijd dat we langzaam uit het coronadal kruipen en weer van alles mogen. Hoewel, het beperkt zich nog flink maar we gaan de goede kant op. Wat zeker de goede kant op gaat is de economie. We zien dat de vraag naar IT-professionals onverminderd standhoudt. Vooral testprofessionals en developers zijn hard nodig. Maar wat de vraag onder druk zet, is dat organisaties steeds meer nadenken over offshoring, nearshoring en vast dienstverband.

De vraag naar professionals blijft dus hoog. Drukt zich dat ook uit in de tarieven? In zeer beperkte mate wel. Inlenende organisaties beseffen zich dat zij niet meer kunnen redeneren volgens het credo “wie betaalt bepaalt”. Een gekwalificeerde test engineer of developer kan op meerdere plekken terecht dus alles moet kloppen; tarief, inhoud van de opdracht, reisafstand of remote werken.

Echter, budgetten groeien niet tot in de hemel dus organisaties moeten keuzes maken. We zien dat er steeds meer nagedacht wordt over offshoring en nearshoring. Omdat het remote werken door Corona toch al gemeengoed is geworden, is het alleen nog de cultural fit en de beheersing van de Nederlandse taal wat een obstakel kan zijn. Maar als die bezwaren er niet zijn, is de weg naar een lager tarief in bijvoorbeeld de Oekraine, Portugal of Estland snel gevonden.

downloaden